Η ρήξη του μηνίσκου είναι μια πολύ συχνή αιτία πόνου στο γόνατο, ενω πολύ συχνά είναι τυχαίο εύρημα στη μαγνητική του γόνατος. Είναι συχνές οι ερωτήσεις στο ορθοπαιδικό ιατρείο αν καί πότε πρέπει να χειρουργηθεί.

Σε αυτή την ανάρτηση θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις στο τι ειναι ο μηνίσκος, πότε και γιατί συμβαίνει η ρήξη, πότε αυτή πρεπει να χειρουργείται και πότε όχι.
Τι ειναι ο μηνίσκος.
Ο μηνίσκος ειναι ένα είδος χόνδρου που βρίσκεται ανάμεσα στα οστά του μηριαίου και της κνήμης.
Ο σκοπός του μηνίσκου είναι να λειτουργεί ως αμορτισέρ - ανάρτηση εντός της άρθρωσης του γόνατος και συγχρόνως να κατανέμει το βάρος σε μεγαλύτερη επιφάνεια, μειώνοντας έτσι την καταπόνηση & τη φθορά των αρθρικών επιφανειών - του χόνδρου απο την χρόνια καταπόνηση επιβαρυνση. Η απουσία του μηνίσκου αυξάνει το stress- τήν καταπόνηση στο χόνδρο και επομένως επιταχύνει την φθορά του αν και δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα -αιτία ανάπτυξης της οστεοαρθρίτιδας.
Γιατί ο μηνίσκος παθαίνει ρηξη;
Ο μηνίσκος ειναι ένας ιστός που βρίσκεται υπο συνεχή καταπόνηση. Δεν έχει σχεδόν καμία αναπλαστική - επουλωτική ικανότητα. Ετσι η εκφύλιση του μηνίσκου ειναι κάτι που έρχεται με το χρόνο και μπορεί να συμβεί τελικά χωρίς ιδαίτερη δραστηριότητα, την ώρα που σηκώνεται απο το κρεβάτι, την ώρα που πάει να πάρει κάτι απο το ψυγείο. Αυτή ειναι η εκφυλιστική ρήξη. Αυτές οι ρήξεις ειναι, που συχνά τα ενοχλήματα τους περιορίζονται στις λίγες εβδομάδες και μετα υποχωρούν. Τα άτομα αυτά δεν αντιμετωπίζουν συνήθως προβλήματα στη καθημερινότητα τους και εχουν μερικά μόνο επεισόδια πόνου μέσα στο χρόνο. Η δραστηριότητα τους παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Η ρήξη του μηνίσκου μπορεί να ειναι και αποτέλεσμα έντονου stress στην άρθρωση, όπως συμβαίνει στους αθλητές και αυτές έχουν συνήθως διαφορετική εικόνα αρθροσκοπική και διαφορετική αντιμετώπιση.
Γιατί / πότε πονάει η ρήξη;
Η τυπική ρήξη μηνίσκου προκαλεί πόνο, έντονο πολλές φορές, συνοδεύεται απο ένα "κρακ" και πρίξιμο του γόνατος τήν ώρα που γίνεται.. Σιγά σιγά τα ενοχλήματα όμως μπορεί να υποχωρήσουν.
Πολύ συχνά ΔΕΝ πονά όταν περπατάμε σε επίπεδη επιφάνεια και πρός μία κατεύθυνση.
Πονά όταν κάποιος σηκώνεται απο κάποιο κάθισμα και όταν κατεβαίνει σκάλα.
Οταν η ρήξη του μηνίσκου είναι μεγάλη οι ασθενείς παραπονούνται για πρίξιμο στο γόνατο ή οτι έχουν αίσθημα οτι δεν τους κρατά το πόδι.
Πονάει στίς αιφνίδιες αλλαγές πορείας όταν περπατάμε ή τρέχουμε.
Θεραπεύουμε τον ασθενή. Οχι την μαγνητική τομογραφία.
Η διάγνωση της ρήξης γίνεται κατ' αρχήν με την κλινική εξέταση του ασθενή και επιβεβαιώνεται με την μαγνητική τομογραφία (MRI).
Η απόφαση για χειρουργείο της ρήξης μηνίσκου την παίρνει τελικά ο ασθενής.
Αν ο πόνος δεν υποχωρίσει τις επόμενες ημέρες.
Αν ο πόνος και τα ενοχλήματα δημιουργούν θέματα με την ποιότητα ζωής σας.
Αν ο πόνος επανέρχεται με τις καθημερινές σας δραστηριότητες, επαγγελματικές κοινωνικές, αθλητικές.
Αν δεν διατηρείται το εύρος κίνησης του γόνατος ή μπλοκάρει κλειδώνει το γόνατο (Block γόνατος)
Η ηλικία του ασθενή έχει τη σημασία της.
Πως αντιμετωπίζεται η ρήξη του μηνίσκου?
Αν η ρήξη του μηνίσκου ειναι μικρή μπορεί να μη χρειάζεται χειρουργείο. Δέν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που η ρήξη μηνίσκου πηγαίνει πολύ καλά με χειρισμό ανάταξης. Μια διαδικασία πού άμεσα ανακουφίζει τον ασθενή και συχνά αποτελεί και τελική αντιμετώπιση.
Η αντιμετώπιση του γίνεται με το πρωτόκολλο R. I. C. E..
Αυτό το ακρωνύμιο στα αγγλικά σημαίνει
Rest - ξεκούραση
Ice - πάγος παγοθεραπεία
Compression - επίδεση του πάσχοντος μέλους
Elevation - ανάρροπη θέση μέλους
Σε κάποιες βέβαια περιπτώσεις χρειάζεται ο μηνίσκος να αφαιρεθεί, ενώ σε κάποιες άλλες χρειάζεται να γίνει συρραφή.
Αρθροσκοπική εικόνα συρραφής μηνίσκου |
Η τελική απόφαση ειναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας του ασθενή με το γιατρό του εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα με γνώμονα τις απαιτήσεις του ασθενή, τήν καθημερινότητα του και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.