Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου -Rotator Cuff (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος, ελάσσονας στρογγύλος). 5 δεδομένα που πρέπει να ξέρετε.

H ρήξη του Στροφικού πετάλου (ενός ή περισσότερων απο τους τένοντες που το αποτελούν) είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες που οι ασθενείς προσέρχονται  σε Ορθοπαιδικό Ιατρείο. Υπάρχει πολλή συζήτηση για τις ρήξεις του στροφικού πετάλου και τη διαχείρισή τους.
Το στροφικό πετάλο αποτελείται από 4 μυς που σταθεροποιούν το βραχιόνιο στην ωμοπλάτη & ελέγχουν την ακρίβεια των κινήσεων στον ώμο σας.


Ρήξη του Στροφικού πετάλου μπορεί να συμβεί εξαιτίας ενός τραυματισμού ή απλά επειδή  ο ιστός έχει φθαρεί.

5 δεδομένα που πρέπει να ξέρετε για τις ρήξεις του στροφικού πετάλου:

✔️ Η πιο κοινή αιτία ρήξης του στροφικού πετάλου είναι εκφυλισμός - η φθορά του τένοντα. Αυτές οι ρήξεις μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες με το χρόνο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Πολλές εκφυλιστικές ρήξεις είναι πολύ μικρές. Πολλοί ασθενείς με εκφυλιστικές ρήξεις μπορεί να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση.
Συγκρατήστε το μήνυμα: Ρωτήστε για τον τύπο της ρήξης σας. Εάν έχετε μια μικρή εκφυλιστική ρήξη, συζήτηση για χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται μόνο αφού έχετε αποτύχει σε μια σωστή μη χειρουργική θεραπευτική αγωγή.

✔️ Τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν ρήξη του στροφικού πετάλου. Αν έχετε πέσει πάνω στο χέρι σας, και τώρα δεν μπορείτε να κινείστε το χέρι σας λόγω του πόνου και αδυναμίας, είναι πιθανό να έχετε υποστεί μια μεγάλη τραυματική ρήξη του στροφικού πετάλου. Οι τραυματική ρήξη αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο, στη συνέχεια, εκφυλιστικές ρήξεις. Σε αυτή την περίπτωση, είχατε ένα κανονικό τένοντα που σχίστηκε εξαιτίας ενός τραυματικού γεγονότος. Αυτοί οι τραυματισμοί συνήθως αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του στροφικού πετάλου.
Συγκρατήστε το μήνυμα: Αν πέσατε και τώρα έχετε σημαντική αδυναμία ... μην περιμένετε πάρα πολύ καιρό πριν την επίσκεψη σας σε Ορθοπεδικό. Αν η ρήξη είναι μεγάλη, αυτή θα ρυκνωθεί και θα υποστεί λιπώδη εκφύλιση. Είναι καλύτερα να την αντιμετωπίσουμε νωρίτερα παρά αργότερα.

✔️ Ρύκνωση και ατροφία. Οι μύες στο σώμα μας είναι υπό τάση. Σαν λάστιχο τεντωμένο μεταξύ δύο δακτύλων. Εάν ένας τένοντας σχιστεί στο ένα άκρο, θα αρχίσει να υποχωρεί προς το άλλο άκρο. Εάν έχετε μια μεγάλη ρήξη, τότε η ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να ρυκνωθεί σημαντικά. Εάν έχει ρυκνωθεί πάνω από 3 εκατοστά η αποκατάσταση του μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει και το αποτέλεσμα σας μπορεί να υποφέρει ή να υποβαθμίσει με το χρόνο. Όταν ένας μυς δεν λειτουργεί καλά, θα υποστεί λιπώδη εκφύλιση. Αν είχατε μία ρήξη κάποια στιγμή, τότε υπάρχει μια πιθανότητα ότι ο μυς έχει υποστεί λιπώδη εκφύλιση .. και ΔΕΝ είναι σε θέση να λειτουργεί σαν ένα μυ. Δυστυχώς, όταν ένας μυς έχει υποστεί λιπώδη εκφύλιση, δεν μπορεί να ξαναγίνει ένας φυσιολογικός μυς.
Συγκρατήστε το μήνυμα: Συζητήστε με το γιατρό σας. Έχει ρύκνωση η ρήξη σας; Πόσο μεγάλη; Ρωτήστε πώς αυτό θα επηρεάσει τελικό αποτέλεσμα σας. Έχετε λιπώδη εκφύλιση του μυός; Πόσο; Αν είναι σημαντική, μπορεί να μην είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα μιας απόπειρας αποκατάστασης.


✔️ Επειδή υπάρχει ρήξη, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκατασταθεί. Βλέπω πάρα πολλούς ασθενείς για δεύτερη γνώμη, όπου οι άνθρωποι είχαν μια μαγνητική τομογραφία, στην οποία διαγνώστηκε μια μικρή ρήξη και τους ειπώθηκε ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, απλώς και μόνο επειδή υπήρχε ρήξη. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Πολλοί άνθρωποι ζουν με ρήξη στροφικού πετάλου τους και δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν. Ακριβώς επειδή κάτι είναι υποστεί ρήξη, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκατασταθεί.
Συγκρατήστε το μήνυμα: Αν δεν είχατε τραύμα ή κάποιο σοβαρό τραυματισμό και έχει διαγνωστεί μια μικρή ρήξη και δεν έχει προηγηθεί ΜΗ χειρουργική θεραπεία είναι η ώρα να πάρεται μια δεύτερη γνώμη.

✔️ Να αντιμετωπίζεται ο ασθενής σαν άτομο ... όχι διαπίστωση MRI. Δεν χειρουργείται ένα εύρημα στην μαγνητική ή όποια άλλη διαγνωστική εξέταση. Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Όλα οι ρήξεις δεν είναι ίδιες. Κατά τον καθορισμό της σωστής επιλογής θεραπείας για σας, ο χειρουργός σας θα πρέπει να λαβει υπόψη το είδος της ρήξης που έχετε, το ιατρικό ιστορικό σας, τους στόχους σας, την τρέχουσα ποιότητα της ζωής σας και κατά πόσον ή όχι οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι, δεδομένων των ευρημάτων της κλινικής εξέτασης και της μαγνητικής τομογραφίας.
Συγκρατήστε το μήνυμα:  Όλες οι ρήξεις ΔΕΝ απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Δεν είναι όλες οι ρήξεις αποκαταστάσημες. Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Αυτό Έχει σημασία. Είναι αυτοί είναι επιτεύξιμοι με ή χωρίς χειρουργική επέμβαση; Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΙΟΕΙΔΟΥΣ ΜΥΟΣ (PIRIFORMIS SYNDROME). Η αιτία ισχιαλγίας που συχνά διαφεύγει!!!

Σύνδρομο απιοειδούς :  Ερεθισμός - παγίδευση του ισχιακού νεύρου που προκαλείται από τη συμπίεση του νεύρου στον γλουτό από τον  απιοειδή μύ. Τυπικά, ο πόνος του συνδρόμου απιοειδούς αυξάνεται με συστολή του μυός απιοειδούς (κατά την αθλητική δραστηριότητα - τρέξιμο  jogging), παρατεταμένη καθιστική εργασία ή άμεση πίεση που εφαρμόζεται στο μυ. Συχνά είναι αποτέλεσμα κάκωσης του μυός μετά από πτώση ή απευθείας πλήξη. Δέστε το video για καλύτερη κατανόηση τού συνδρόμου:  Από το σύνδρομο πάσχουν συχνά άτομα τα οποία ασχολούνται με αθλήματα δρόμου, ενώ δεν ειναι σπάνιο οι ανατομικές παραλλαγές στην πορεία του ισχιακού νεύρου αλλά και η παρουσία επικουρικού απιοειδούς. Επίσης το σύδρομο εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με προβλήματα στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις ( ιερολαγονίτιδα ), όπως σε αυτούς που πάσχουν απο αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αξονική σπονδυλίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Η πάθηση πολύ συχνά εκλαμβάνεται ως μια τυπική οσφυαλγία - ισχιαλγία, η οποία όμω

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Μετά το χειρουργείο τί?

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος ειναι αυξανόμενη σε συχνότητα και η χειρουργική αποκατάσταση συχνά αναπόφευχτη. Πολλές ειναι οι ανησυχίες και προβληματισμοί για μετα το χειρουργείο. Εδώ θα βρείτε απαντήσεις για τα ποιό συχνά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους που είναι να υποβληθούν σε αρθροπλαστική γόνατος. M.I.S. Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Ολική Αρθοπλαστική. Τι πρέπει να ξέρετε για την ζωή σας μετα την αρθροπλαστική γόνατος from Tom Samourkasidis Σχετικά Links: Αμφοτερόπλευρη αρθροπλαστική Γόνατος. Γρήγορη Αποθεραπεία, Μικρότερες επιπτώσεις στην καθημερινότητα.

Τα προβλήματα του αχιλλείου και η θεραπεία τους.

ΑΧΙΛΛΕΟΣ ΤΕΝΟΝΤΑΣ Ο αχίλλειος τένοντας ειναι ο μακρύτερος τένοντας του ανθρώπινου σώματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός στο περπάτημα, τρέξιμο, στά άλματα. Αποτελεί  την κατάληξη τριών μυών στην οπίσθια επιφάνεια της πτέρνας. Της εσω, της εξω κεφαλής του γαστροκνημίου μυός και του μακρού πελματικού. Η πλήρης ρήξη του τένοντα είναι μια κατάσταση που γινεται άμεσα αντιληπτή από τον ασθενή γιατί αισθάνεται ένα έντονο πόνο με ήχο στην περιοχή, και αμέσως μετά δέν μπορεί να περπατήσει. Στίς περιπτώσεις αυτές το χειρουργείο ειναι η μόνη λύση. Το χειρουργείο Πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί διαφορετικά ο μυς παθαίνει ρίκνωση και η αποκατάσταση του είναι δυσκολότερη, με μεγαλύτερο χειρουργείο, και χειρότερα λειτουργικά αποτελέσματα.  Εμείς σε πρόσφατες κακώσεις εφαρμόζουμε την δια-δερμική (χωρίς τομή) συρραφή του τένοντα, με εξαιρετική αποκατάσταση και  την συντομότερη δυνατή επιστροφή στις δραστηριότητες. Εδώ το σχετικό Video  Διαδερμική Συρραφή Ρήξης Αχιλλείου Τένοντα Τα αίτια τών πρ