Οι Θυλάκοι είναι μικροί, σαν ζελέ σάκοι που βρίσκονται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων τον ώμο, τον αγκώνα, το ισχίο, το γόνατο, και τη φτέρνα. Περιέχουν μία μικρή ποσότητα υγρού, και βριςκονται μεταξύ των οστών και των μαλακών ιστών, που ενεργούν ως μαξιλαράκια για να βοηθήςουν στη μείωση της τριβής.
Η θυλακίτιδα του Χήνειου Πόδα είναι μια φλεγμονή του θυλάκου που βρίσκεται ανάμεσα στο οστό της κνήμης (κνήμη) και τρεις τένοντες του οπισθίων μηριαίων μυών στο εσωτερική πλευρά του γόνατος. Αυτό συμβαίνει όταν ο θύλακος ειναι ερεθισμένος και παράγει πάρα πολύ υγρό, το οποίο τον αναγκάζει να πρηστεί και να ασκήσει πίεση στα γειτονικά ανατομικά στοιχεία του γόνατος.
Ο πόνος και η ευαισθησία στο εσωτερικό του γονάτος, περίπου 5 έως 8 εκατοστά κάτω από την άρθρωση, είναι τα συνήθη συμπτώματα της θυλακίτιδας του χήνειου πόδα του γόνατος.
Πόνος από θυλακίτιδα του χήνειου πόδα εντοπίζεται στο εσωτερικό του γονάτου, ακριβώς κάτω από την άρθρωση.
Αιτία
Θυλακίτιδα συνήθως αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της κατάχρησης ή συνεχή τριβή και πίεση. Η θυλακίτιδα του χήνειου πόδα είναι κοινή σε αθλητές, κυρίως δρομείς. Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι επίσης ευαίσθητα.
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της θυλακίτιδας, όπως οι εξής:
Λάθος τεχνικές εκγύμνασης, , να κάνει υπερβολικό τρέξιμοσε ανηφορικό δρόμο, και απότομη αύξηση της απόσταση
Σφιχτοί οπισθίοι μηριαίων μυών
Η παχυσαρκία
Μια από-στροφή του γόνατος ή κνήμη
Οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο
Ρήξη Έσω μηνίσκου.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της θυλακίτιδα του χήνειου ποδα περιλαμβάνουν:
Πόνος βραδέως αναπτυσσόμενος στο εσωτερικό του γονάτου και / ή στο κέντρο της κνήμης, περίπου 5 έως 8 εκατοστά κάτω από την άρθρωση γόνατος.
Ο πόνος αυξάνεται με την άσκηση
Τα συμπτώματα της θυλακίτιδα του χήνειου πόδα μπορεί να μιμούνται αυτά του κάταγματος κόπωσης, οπότε μια ακτινογραφία ή και CT ή MRI απαιτείται για τη διάγνωση.
Θεραπεία
Αθλητές με θυλακίτιδα του χήνειου πόδα θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την τροποποίηση του προγράμματος άσκησης τους, έτσι ώστε η φλεγμονή να μειωθεί. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν:
Ανάπαυση. Διακόψτε τη δραστηριότητα ή να την υποκαταστήσεται μια διαφορετική δραστηριότητα έως ότου η θυλακίτιδα υποχωρήσει.
Πάγος. Εφαρμόστε πάγο σε τακτά χρονικά διαστήματα τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα για 20 λεπτά κάθε φορά.
Αντι-φλεγμονώδη φάρμακα. Ασπιρίνη και μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (όπως η ιβουπροφαίνη) μπορεί να διευκολύνει τον πόνο και να μειώσει τη φλεγμονή.
Εγχύσεις. μια λύση συνδιαςμού τοπικού αναισθητικού και στεροειδούς στον θύλακο, η οποία συχνά προσφέρει άμεση ανακούφιση.
Φυσικοθεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη φυσικοθεραπεία για συγκεκριμένες ασκήσεις stretching, και θεραπείες πάγου και χρήση υπερήχων.
Αν συνεχιστούν τα συμπτώματά σας, μπορεί να απαιτείται χειρουργική αφαίρεση του θυλάκου. Αυτό συνήθως εκτελείται ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία (την ίδια ημέρα). Εάν βάζοντας το βάρος στο πόδι σας προκαλεί δυσφορία μετά την επέμβαση, θα χρησιμοποιείτε πατερίτσες για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Οι κανονικές δραστηριότητες μπορούν συνήθως να επαναληφθούν εντός 3 εβδομάδων από τη διαδικασία.