Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ


 

Ο παγωμένος ώμος, (συμφυτική θυλακίτιδα), προκαλεί έντονο πόνο και δυσκαμψία στον ώμο. Στην πάροδο του χρόνου, ο ώμος γίνεται πολύ δύσκολο ή αδύνατο  να κινηθεί.

Είναι μία πάθηση που κάνει έναν μεγάλο επωδυνο κύκλο που μπορεί να διαρκέσει έως και 3 χρόνια!

Ο Παγωμένος ώμος εμφανίζεται στο 2% του γενικού πληθυσμού. Είναι πιο συχνός μεταξύ των ηλικιών 40 και 60, και εμφανίζεται σε γυναίκες συχνότερα από τους άνδρες.


Ανατομία

Ο Ώμος είναι μια άρθρωση που αποτελείται από τρία οστά: ανώτερο βραχιόνιο (κεφαλή), ωμοπλάτη και την κλείδα.

Η κεφαλή του βραχιόνιου προσαρμόται σε μια ρηχή υποδοχή στην ωμοπλάτη σας. Ισχυρός συνδετικός ιστός, που ονομάζεται θύλακος, περιβάλλει την άρθρωση.

Για να βοηθηθεί ο ώμο σας να κινηθεί πιο εύκολα, αρθρικό υγρό λιπαίνει τον θύλακο.

Ο θύλακος περιβάλλει τον ώμο  και τους τένοντες του rotator cuff.


Περιγραφή

Στον παγωμένο ώμο, ο θύλακος του ώμου πυκνώνει και γίνεται σφιχτός. Σκληρές ζώνες των ιστών - που ονομάζονται συμφύσεις - αναπτύσσονται. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει λιγότερο αρθρικό υγρό στην άρθρωση.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι η αδυναμία κίνησης στόν ώμο είτε με δική σας προσπάθεια ή με τη βοήθεια κάποιου άλλου ενώ πολλές φορές ο πόνος δεν ειναι διαχειρήσιμος με παυσίπονα ακόμα και με κορτιζόνη. Αναπτύσσεται σε τρία στάδια:

1ο (Πόνος)

Στο στάδιο αυτό, σιγά-σιγά παρουσιάζεται όλο και περισσότερος πόνος. Όσο ο πόνος επιδεινώνεται, ο ώμος χάνει και εύρος κίνησης. Συνήθως διαρκεί από 6 εβδομάδες έως 9 μήνες. Η κατάσταση εξελίσεται μερικές φορές ταχίτατα και με πολύ πόνο έτσι που δημιουργει πανικό στους πάσχοντες.

2ο (Παγωμένος)

Ο πόνος  μπορεί να βελτιωθεί κατά το στάδιο αυτό, αλλά η ακαμψία παραμένει. Κατά τη διάρκεια των 4 έως 6 μηνών τής "παγωμένης" περιόδου, απλές καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να είναι πολύ δύσκολες.

3ο (Ξεπάγωμα- Σταδιακή επιστροφή της κινητικότητας).

Η κίνηση βελτιώνετε σιγά-σιγά κατά τη φάση αυτή. Η πλήρης επιστροφή στο φυσιολογικό ή κοντά στο φυσιολογικό όσον αφορά την δύναμη και την κίνηση συνήθως διαρκεί από 6 μήνες έως 2 έτη.


Στον παγωμένο ώμο, ο  ομαλός ιστός του θυλάκου είναι παχύς, άκαμπτος, και φλεγμονώδης. 


Αιτία
Τα αίτια του παγωμένου ώμου δεν είναι πλήρως κατανοητά.  Δεν υπάρχει σαφής σύνδεση με το επικρατούν μέλος ή το επάγγελμα. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να συσχετιστούν είναι

Διαβήτης. Παγωμένος ώμος συμβαίνει πολύ πιο συχνά σε άτομα με διαβήτη (επηρεάζει 10% έως 20% αυτών των ατόμων). Η αιτιολογία είναι άγνωστη. 
Άλλες ασθένειες. Ορισμένα πρόσθετα ιατρικά προβλήματα που συνδέονται με παγωμένο ώμο περιλαμβάνουν υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, νόσος του Πάρκινσον, και καρδιακή νόσο.
Ακινητοποίηση. Παγωμένος ώμος μπορεί να αναπτυχθεί μετά από ένα ώμο έχει ακινητοποιηθεί επί ένα χρονικό διάστημα μετά απο χειρουργική επέμβαση, ένα κάταγμα, ή άλλο τραυματισμό ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδειο. Η κινητοποίηση του ώμου του σύντομα μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση είναι ένα μέτρο που βοηθά στην πρόληψη παγωμένου ώμου.


Συμπτώματα
Ο πόνος στον παγωμένο ώμο είναι συνήθως βαθύς και έντονος. Είναι συνήθως χειρότερα στην αρχή της πορείας της νόσου και στις κινηςεις τού χεριού. Ο πόνος συνήθως εντοπίζεται πάνω από την περιοχή των ώμων και μερικές φορές στο άνω τμήμα του βραχίονα.




Θεραπεία

Ο παγωμένος ώμος γενικά βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αν και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 χρόνια.

Το επίκεντρο της θεραπείας είναι ο έλεγχος του πόνου και η αποκατάσταση της κίνησης και της δύναμης.

Μη χειρουργική θεραπεία
Περισσότερο από το 90% των ασθενών βελτιώνονται με σχετικά απλές θεραπείες για τον έλεγχο του πόνου και την αποκατάσταση της κίνησης.

Μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Φάρμακα όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη μειώσει τον πόνο και πρήξιμο.

Ενέσεις στεροειδών. Κορτιζόνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χορηγείται με ένεση απευθείας στην άρθρωση του ώμου.

Φυσικοθεραπεία. Ειδικές ασκήσεις θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της κίνησης. Αυτά μπορεί να είναι υπό την επίβλεψη του φυσιοθεραπευτή ή μέσω ενός προγράμματος σπίτι. Η θεραπεία περιλαμβάνει διατάςεις και εύρος κίνησης των ασκήσεων για τον ώμο. Μερικές φορές θερμότητα χρησιμοποιείται για να βοηθήσει να χαλαρώσει τον ώμο πριν τις διατάσεις. 
Το πρόγραμμα ειναι εργώδες και επίπονο πολλές φορές για τον πάσχοντα, ενώ πρέπει να συνεχίζει πρόγραμμα  & στο σπίτι το οποίο θα το εκτελεί στο ενδιάμεσο των συνεδριών. 

Χειρουργική Θεραπεία (αφορά το 10% των ασθενών). 
Αν τα συμπτώματά σας δεν ανακουφίζεται με θεραπεία και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσετε τη χειρουργική επέμβαση.

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης για τον παγωμένο ώμο είναι να προκληθεί διάταση του θυλάκου και να απελευθερώσει τις συμφύσεις  Του θυλάκου. Οι πιο κοινές μέθοδοι είναι οι κινήσεις  υπό αναισθησία και η αρθροσκόπηση ώμου.

Κινήσεις υπό αναισθησία. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, θα σας χορηγηθεί αναισθησία. Ο γιατρός αναγκάζει τον ώμο σας να μετακινήθεί  προκαλόντας δίαταση στήν κάψουλα και τον ουλώδη ιστό  ή και ρήξη. Αυτό απελευθερώνει των θύλακο και αυξάνει το εύρος της κίνησης.

Αρθροσκόπηση ώμου. Σε αυτή τη διαδικασία, προκαλείται ελεγχόμενη ρήξη του θυλάκου. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας  εργαλεία μικρού μεγέθους (σαν μολύβι)που εισάγονται μέσω μικρών τομών 7-8mm γύρω από τον ώμο.

Εμείς σήμερα εφαρμόζουμε με την βοήθεια της τεχνολογίας μια εξελιγμένη μέθοδο (Hydrodilatation) με την οποία επιτυγχάνουμε αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά τις αρθροσκοπικής αντιμετώπισης αλλά με ασύγκριτα μικρότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή και άμεση αποκατάσταση, χωρίς γενική αναισθησία και σημαντικά χαμηλότερο κόστος.



Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο hydrodylatation

Αποκατάσταση.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ή φυσικοθεραπεία είναι αναγκαίο να διατηρήσει την κίνηση που επιτεύχθηκε με τη χειρουργική επέμβαση. Οι χρόνοι ανάρρωσης ποικίλουν, από 6 εβδομάδες έως τρεις μήνες. Αν και είναι μια αργή διαδικασία, τη επιμονή σας για τη θεραπεία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιστροφή σε όλες τις δραστηριότητες που θέλετε να απολαύσετε.

Μακροχρόνια αποτελέσματα μετά την επέμβαση είναι γενικά καλά, με τους περισσότερους ασθενείς που έχουν μειωμένο ή καθόλου πόνο και σημαντικά βελτιωμένο εύρος της κίνησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, ακόμη και μετά από αρκετά χρόνια, η κίνηση δεν επιστρέφει πλήρως και μια μικρή ακαμψία παραμένει.

Αν και ασυνήθιστο, ο παγωμένος ώμος μπορεί να υποτροπιάσει, ειδικά αν ένας παράγοντας που συμβάλλει, όπως ο διαβήτης εξακολουθεί να υπάρχει.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η πιο ανώδυνη και άμεση μέθοδος αποκατάστασης του Παγωμένου Ώμου



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Μετά το χειρουργείο τί?

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος ειναι αυξανόμενη σε συχνότητα και η χειρουργική αποκατάσταση συχνά αναπόφευχτη. Πολλές ειναι οι ανησυχίες και προβληματισμοί για μετα το χειρουργείο. Εδώ θα βρείτε απαντήσεις για τα ποιό συχνά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους που είναι να υποβληθούν σε αρθροπλαστική γόνατος. M.I.S. Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Ολική Αρθοπλαστική. Τι πρέπει να ξέρετε για την ζωή σας μετα την αρθροπλαστική γόνατος from Tom Samourkasidis Σχετικά Links: Αμφοτερόπλευρη αρθροπλαστική Γόνατος. Γρήγορη Αποθεραπεία, Μικρότερες επιπτώσεις στην καθημερινότητα.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΙΟΕΙΔΟΥΣ ΜΥΟΣ (PIRIFORMIS SYNDROME). Η αιτία ισχιαλγίας που συχνά διαφεύγει!!!

Σύνδρομο απιοειδούς :  Ερεθισμός - παγίδευση του ισχιακού νεύρου που προκαλείται από τη συμπίεση του νεύρου στον γλουτό από τον  απιοειδή μύ. Τυπικά, ο πόνος του συνδρόμου απιοειδούς αυξάνεται με συστολή του μυός απιοειδούς (κατά την αθλητική δραστηριότητα - τρέξιμο  jogging), παρατεταμένη καθιστική εργασία ή άμεση πίεση που εφαρμόζεται στο μυ. Συχνά είναι αποτέλεσμα κάκωσης του μυός μετά από πτώση ή απευθείας πλήξη. Δέστε το video για καλύτερη κατανόηση τού συνδρόμου:  Από το σύνδρομο πάσχουν συχνά άτομα τα οποία ασχολούνται με αθλήματα δρόμου, ενώ δεν ειναι σπάνιο οι ανατομικές παραλλαγές στην πορεία του ισχιακού νεύρου αλλά και η παρουσία επικουρικού απιοειδούς. Επίσης το σύδρομο εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με προβλήματα στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις ( ιερολαγονίτιδα ), όπως σε αυτούς που πάσχουν απο αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αξονική σπονδυλίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Η πάθηση πολύ συχνά εκλαμβάνεται ως μια τυπική οσφυαλγία - ισχ...

Τα προβλήματα του αχιλλείου και η θεραπεία τους.

ΑΧΙΛΛΕΟΣ ΤΕΝΟΝΤΑΣ Ο αχίλλειος τένοντας ειναι ο μακρύτερος τένοντας του ανθρώπινου σώματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός στο περπάτημα, τρέξιμο, στά άλματα. Αποτελεί  την κατάληξη τριών μυών στην οπίσθια επιφάνεια της πτέρνας. Της εσω, της εξω κεφαλής του γαστροκνημίου μυός και του μακρού πελματικού. Η πλήρης ρήξη του τένοντα είναι μια κατάσταση που γινεται άμεσα αντιληπτή από τον ασθενή γιατί αισθάνεται ένα έντονο πόνο με ήχο στην περιοχή, και αμέσως μετά δέν μπορεί να περπατήσει. Στίς περιπτώσεις αυτές το χειρουργείο ειναι η μόνη λύση. Το χειρουργείο Πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί διαφορετικά ο μυς παθαίνει ρίκνωση και η αποκατάσταση του είναι δυσκολότερη, με μεγαλύτερο χειρουργείο, και χειρότερα λειτουργικά αποτελέσματα.  Εμείς σε πρόσφατες κακώσεις εφαρμόζουμε την δια-δερμική (χωρίς τομή) συρραφή του τένοντα, με εξαιρετική αποκατάσταση και  την συντομότερη δυνατή επιστροφή στις δραστηριότητες. Εδώ το σχετικό Video  Διαδερμική Συρραφή Ρήξης Αχιλλείου Τένοντα ...