Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

8 συμβουλές για την οστεοπόρωση

H οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που συνδέεται άρρηκτα με την ηλικία της γυναίκας και τη γονιδιακή της προδιάθεση.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι επιπλέον παράγοντες που την επηρεάζουν και σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και της συνήθειες μιας γυναίκας. Ο γιατρός συμβουλεύει ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην οστεοπορωτικά κατάγματα, αλλά μία γυναίκα μπορεί να κάνει πολλά για να ενισχύσει και να διατηρήσει τα οστά της, :


Εδώ είναι οκτώ πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:
1. Να λαμβάνεται ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες: Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή που παρέχει στον οργανισμό θρεπτικές ουσίες χρήσιμες για δημιουργία οστών, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ασβεστίου και βιταμίνης D & Κ
2. Άσκηση: Βρείτε τουλάχιστον 30 λεπτά δραστηριότητας που ενισχύει το οστά τις περισσότερες τουλάχιστον ημέρες. Συμπεριλάβεται τόσο δραστηριότητες φόρτισης του σκελετού, όπως τρέξιμο ή γρήγορο περπάτημα, όσο και με την άσκηση υπό αντίσταση.
3. Μην καπνίζετε: Οι καπνιστές χάνουν κόκαλο γρηγορότερα και έχουν υψηλότερα ποσοστά καταγμάτων.
4. Γνωρίστε τον δικό σας κίνδυνο οστεοπόρωσης: Περισσότεροι γιατροί συνιστούν έλεγχο της οστεοπόρωσης μέσω της οστικής πυκνότητας (BMD) να αρχίζει με την εμμηνόπαυση και σε κάθε περίπτωση μετά τα 65. Οι επανέλεγχοι είναι ετήσιοι ή ανά διετία ανάλογα με τις συμβουλές που θα σας δώσει ο γιατρός σας.
5. Εξετάστε το ενδεχόμενο των φαρμακευτικής αγωγής: Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν ένα κάταγμα ή έλαβαν BMD βαθμολογία -2,5 ή χειρότερα θα πρέπει να λαμβάνουν ένα φάρμακο της οστεοπόρωσης. Οι γυναίκες με αποτελέσματα από -2,0 έως -2,5 θα πρέπει να εξετάσει με το γιατρό τους την λήψη φαρμάκων.
6. Να είστε ενήμεροι για τη σχέση με κατάθλιψη: Η έρευνα έδειξε δεσμών μεταξύ της κατάθλιψης και της απώλειας οστού. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με ιστορικό μείζονος κατάθλιψης έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα και υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που σχετίζονται με την απώλεια οστού. Αν είστε σε θεραπεία για την κατάθλιψη, ρωτήστε τον ιατρό σας σχετικά με το αν θα πρέπει να κάνετε ΜΟΠ.
7. Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος: Με βάρος λιγότερο από 58 κιλά ή με δείκτη μάζας σώματος κάτω τού 21 είναι παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση. Επίσης, αν χάσετε το βάρος κατά τη διάρκεια της εμμηνοπαυσιακής μετάβασης, είναι πιο πιθανό να χάσετε και οστική μάζα. Αποφύγετε δίαιτες χαμηλές σε θερμίδες και δίαιτες που επιτρέπουν την εξάλειψη ολόκληρων ομάδων τροφίμων.
8. Αποφύγετε πτώσεις: Κρατήστε τα δάπεδα ελεύθερα από κινδύνους παραπατήματος , βεβαιωθείτε ότι οι σκάλες και οι είσοδοι είναι καλά φωτισμένες και να προσθέσετε λαβές στήριξης στο μπάνιο σας ή το ντους.


Διαβάστε ακόμη:

H Βιταμίνη Κ στην διατροφή και η σημασία της στην οστεοπόρωση

Οδηγιες διατροφής και πρόληψης της οστεοπόρωσης

Η αναγκαιότητα της περιοδικής διακοπής των φαρμάκων της οστεοπόρωσης

Είναι τα συμπληρώματα ασβεστίου αθώα και ακίνδυνα?

Η σημασία της βιταμίνης Κ στήν οστεοπόρωση

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Μετά το χειρουργείο τί?

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος ειναι αυξανόμενη σε συχνότητα και η χειρουργική αποκατάσταση συχνά αναπόφευχτη. Πολλές ειναι οι ανησυχίες και προβληματισμοί για μετα το χειρουργείο. Εδώ θα βρείτε απαντήσεις για τα ποιό συχνά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους που είναι να υποβληθούν σε αρθροπλαστική γόνατος. M.I.S. Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Ολική Αρθοπλαστική. Τι πρέπει να ξέρετε για την ζωή σας μετα την αρθροπλαστική γόνατος from Tom Samourkasidis Σχετικά Links: Αμφοτερόπλευρη αρθροπλαστική Γόνατος. Γρήγορη Αποθεραπεία, Μικρότερες επιπτώσεις στην καθημερινότητα.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΙΟΕΙΔΟΥΣ ΜΥΟΣ (PIRIFORMIS SYNDROME). Η αιτία ισχιαλγίας που συχνά διαφεύγει!!!

Σύνδρομο απιοειδούς :  Ερεθισμός - παγίδευση του ισχιακού νεύρου που προκαλείται από τη συμπίεση του νεύρου στον γλουτό από τον  απιοειδή μύ. Τυπικά, ο πόνος του συνδρόμου απιοειδούς αυξάνεται με συστολή του μυός απιοειδούς (κατά την αθλητική δραστηριότητα - τρέξιμο  jogging), παρατεταμένη καθιστική εργασία ή άμεση πίεση που εφαρμόζεται στο μυ. Συχνά είναι αποτέλεσμα κάκωσης του μυός μετά από πτώση ή απευθείας πλήξη. Δέστε το video για καλύτερη κατανόηση τού συνδρόμου:  Από το σύνδρομο πάσχουν συχνά άτομα τα οποία ασχολούνται με αθλήματα δρόμου, ενώ δεν ειναι σπάνιο οι ανατομικές παραλλαγές στην πορεία του ισχιακού νεύρου αλλά και η παρουσία επικουρικού απιοειδούς. Επίσης το σύδρομο εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με προβλήματα στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις ( ιερολαγονίτιδα ), όπως σε αυτούς που πάσχουν απο αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αξονική σπονδυλίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Η πάθηση πολύ συχνά εκλαμβάνεται ως μια τυπική οσφυαλγία - ισχιαλγία, η οποία όμω

ΒΑΔΙΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ. ΔΑΚΤΥΛΟΒΑΜΩΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ?

Είναι αρκετά συχνό να βλέπουμε παιδιά μικρής ηλικίας να περπατούν στις μύτες των ποδιών τους. Σάν μπαλαρίνες. Τα παιδιά αυτά καλούνται δακτυλοβάμωνες (στην αγγλική ορολογία toe walker). Είναι κάτι που πρέπει οι γονείς να ανυσηχούν? ΤΙ ΕΙΝΑΙ  Η βάδιση στις μύτες των ποδιών είναι πολύ συνηθισμένο στα βρέφη που ξεκινούν να περπατούν. Είναι κάτι που συνήθως το αφήνουν πίσω μετά την ηλικία των δύο ετών. Η πλειονότητα των παιδιών που και μετά από αυτήν την ηλικία συνεχίζουν να περπατούν έτσι, το κάνουν από συνήθεια. Αν το παιδί αναπτύσσεται κανονικά, σπάνια η βάδιση αυτή αποτελεί πρόβλημα. ΑΙΤΙΕΣ Τις συντριπτικά περισσότερες φορές, είναι κάτι που κάνει το παιδί από συνήθεια. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη κατάσταση. Βραχύς Αχίλλειος τένοντας Εγκεφαλική Παράλυση Μυική δυστροφία Αυτισμός ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Δέν υπάρχουν. Συχνά το φαινόμενο παρατηρείται μέσα στην οικογένεια ΘΕΡΑΠΕΙΑ Αν το παιδί περπατά από