Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ ΤΩΝ ΣΤΡΟΦΕΩΝ ΣΤΟΝ ΩΜΟΥ (ROTATOR CUFF): 4 Βασικά γεγονότα για να την κατανοήσεται

Έχετε ρήξη του RC. Εχεται τενοντίτιδα υπερακανθίου. Σκέφτεστε την χειρουργική επέμβαση (συρραφή - καθήλωση) του στροφικού πετάλου και ανησυχείτε για την επούλωση του.

Θα είμαι πίσω στην καθημερινότητα μου;;;; Θα πονάει ο ώμος μου;;;;

Η θεραπεία του Στροφικού πετάλου είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα. Γιατί; Επειδή το στροφικό πετάλο έχει μια πολύ περίπλοκη δομή. Δυστυχώς, πολλοί από εσάς θα αναπτύξουν ρήξη του στροφικού πετάλου τους ή σοβαρή (εκφύλιση) των μυών του στροφικού πετάλου στη διάρκεια της ζωής σας. Το στροφικό πετάλο είναι μια ομάδα από τέσσερις μυς γύρω από τον ώμο. Έρχονται μαζί σαν ένας «σκούφος» που περιβάλλει την κορυφή του οστού το χέρι σου. Το στροφικο πετάλο στην ηλικία των 50 ετών δεν μοιάζει με την στροφικό πετάλο στην ηλικία των 20. Σκεφτείτε το αγαπημένο σας jean - γύρω από το γόνατο είναι πολύ διαφορετικο στην πάροδο του χρόνου απο όταν το αγόρασατε πριν από 15 χρόνια. Το στροφικό πετάλο μπορεί να φθαρεί πολύ. Αν φθαρεί αρκετά, μπορεί να έχουμε ρήξη.

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο internet σχετικά με το στροφικό πετάλο ... Όσο περισσότερο διαβάζετε, τόσο μεγαλύτερη η σύγχυση. Ορισμένα δεδομένα - στοιχεία τα οποία στηρίζονται σε αποδείξεις μπορεί να σας φανούν χρήσιμα:

➤ Όλες οι ρήξεις του στροφικού πετάλου απαιτούν χειρουργική επέμβαση;  Ό χ ι.
➤ Μπορεί η ρήξη του στροφικού πετάλου να μεγαλώνει εαν δεν χειρουργηθεί;  Ν α ι.
➤ Μπορεί οι ρήξεις του στροφικού πετάλου να επουλωθούν χωρίς χειρουργική επέμβαση;  Ό χ ι.
 Όλες οι πήξεις του στροφικού πετάλου μπορούν να θεραπευθούν; Σύντομη απάντηση:  Ό χ ι.

Υπάρχει επίσης πολλή διαμάχη, σχετικά με το τι εμείς ως χειρουργοί μπορούμε να πράξουμε τόσο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, όσο και μετά, για να προσπαθήσουμε να δώσουμε στην ρήξη του στροφικού πετάλου σας μια καλύτερη ευκαιρία επούλωσης. 

Παρακάτω είναι μια σειρά από παρατηρήσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα σε ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά μας. Σκοπός τους είναι να δείξει κατά πόσον ή όχι, πολλά  από τα πράγματα που κάνουμε  κατά τη διάρκεια  του χειρουργείου του στροφικού πετάλου σας, θα βελτιώσει τις πιθανότητες επούλωσης του ή των τενόντων που έχουν ρήξη.

 Παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την θεραπεία - επούλωση του στροφικού πετάλου.

➤ Αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει ότι η αυξανόμενη ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μειωμένη επούλωση του στροφικού πετάλου, ενώ οι μηχανικές μελέτες έχουν δείξει ο λόγος για αυτό μπορεί να είναι μια κατώτερη περιβάλλον επούλωσης σε ηλικιωμένους ασθενείς.

➤ Μεγαλύτερες ρήξεις και λιπώδης διήθηση ή ατροφία (παλιά ρήξη) επηρεάσει αρνητικά την επούλωση του στροφικού πετάλου.

➤ Η αρθροσκοπική αποκατάσταση του στροφικού πετάλου, οι τεχνικές συρραφής διπλού στίχου, μια ταυτόχρονη ακρωμιοπλαστική, και η χρήση του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) δεν δείχνουν να βοηθούν ιδιαίτερα στήν βελτίωση της επούλωσης των αποκαταστάσεων των τενόντων σε σχέση με mini-open αποκαταστάσεις στροφικού πετάλου, αποκατάσταση μονού στίχου, χωρίς ακρωμιοπλαστική ή χωρίς χρήση PRP. (Παρά τις ενδείξεις ότι οστεόφυτα των οστών δεν προκαλούν ρήξεις, ή τη βελτίωση της επούλωσης των ρήξεων εάν έχουν αφαιρεθεί, πολλοί χειρουργοί θα το συνιστούσα)

➤ Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία και για τα μετεγχειριτικά  πρωτόκολλα.  Αποκατάσταση με χρήση της πρόωρης κίνησης ή ακινητοποίηση μετά από αποκατάσταση του στροφικού πετάλου.


Οπότε ... τι σημαίνει αυτό για σας;

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ROTATOR CUFF

 Εάν είστε πάνω από 60, στροφικό πετάλο έχει φθαρεί. Ενώ έχουμε πολύ ισχυρά ράμματα και πολύ ισχυρούς τρόπους για να σταθεροποίηση του στροφικού πετάλου  στο κόκκαλο, ... δεν αντιμετωπίζουμε την υποκείμενο λόγο για τον οποίο το στροφικό πετάλο σας δεν μπορεί να επουλωθεί. Η αποκατάσταση του Στροφικού πετάλου ενδέχεται να αποτύχει εξαιτίας της ποιότητας του ιστού σας,  οποίος ειναι πολύ φθαρμένος. Και πάλι .. φανταστείτε το ράψιμο μιας μεγάλης τρύπα στο μπροστινό μέρος του τζιν σας. Η αντοχή του νήματος δεν έχει σημασία, επειδή το ύφασμα είναι μαλακό, και εύθριπτο. Εμείς στην Ορθοπαιδική κοινότητα πρέπει να αλλάξουμε την εστίασή μας στην «βιολογία» της θεραπείας. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε τεχνολογίες που θα αντιστρέψει την tendinosis ή εκφυλισμό και τη βελτίωση του επούλωτικού περιβάλλοντος του ώμου σας. Αυτές οι τεχνολογίες που ερευνώνται τώρα από διάφορες εταιρείες ερευνας και βιοτεχνολογίας.

 Ένα οστεόφυτο στον ώμο σας ΔΕΝ είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να σκεφτείται τη χειρουργική επέμβαση. Αν σας πουν ότι χρειάζεται να αφαιρεθεί για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ρήξης, θα πρέπει να πάρεται μια δεύτερη γνώμη.

 Μεγάλες ρήξεις δεν επουλώνονται τόσο καλά όσο μικρότερες ρήξεις. Μερικές ρήξεις  θα γίνουν μεγαλύτερες με το χρόνο. Μερικές φορές είναι καλύτερο να εξετάστει η χειρουργική επέμβαση νωρίτερα, παρά αργότερα, για να βελτιώσει τις πιθανότητες σας ότι το στροφικό πετάλο θα επουλωθεί.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Μετά το χειρουργείο τί?

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος ειναι αυξανόμενη σε συχνότητα και η χειρουργική αποκατάσταση συχνά αναπόφευχτη. Πολλές ειναι οι ανησυχίες και προβληματισμοί για μετα το χειρουργείο. Εδώ θα βρείτε απαντήσεις για τα ποιό συχνά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους που είναι να υποβληθούν σε αρθροπλαστική γόνατος. M.I.S. Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Ολική Αρθοπλαστική. Τι πρέπει να ξέρετε για την ζωή σας μετα την αρθροπλαστική γόνατος from Tom Samourkasidis Σχετικά Links: Αμφοτερόπλευρη αρθροπλαστική Γόνατος. Γρήγορη Αποθεραπεία, Μικρότερες επιπτώσεις στην καθημερινότητα.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΙΟΕΙΔΟΥΣ ΜΥΟΣ (PIRIFORMIS SYNDROME). Η αιτία ισχιαλγίας που συχνά διαφεύγει!!!

Σύνδρομο απιοειδούς :  Ερεθισμός - παγίδευση του ισχιακού νεύρου που προκαλείται από τη συμπίεση του νεύρου στον γλουτό από τον  απιοειδή μύ. Τυπικά, ο πόνος του συνδρόμου απιοειδούς αυξάνεται με συστολή του μυός απιοειδούς (κατά την αθλητική δραστηριότητα - τρέξιμο  jogging), παρατεταμένη καθιστική εργασία ή άμεση πίεση που εφαρμόζεται στο μυ. Συχνά είναι αποτέλεσμα κάκωσης του μυός μετά από πτώση ή απευθείας πλήξη. Δέστε το video για καλύτερη κατανόηση τού συνδρόμου:  Από το σύνδρομο πάσχουν συχνά άτομα τα οποία ασχολούνται με αθλήματα δρόμου, ενώ δεν ειναι σπάνιο οι ανατομικές παραλλαγές στην πορεία του ισχιακού νεύρου αλλά και η παρουσία επικουρικού απιοειδούς. Επίσης το σύδρομο εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με προβλήματα στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις ( ιερολαγονίτιδα ), όπως σε αυτούς που πάσχουν απο αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αξονική σπονδυλίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Η πάθηση πολύ συχνά εκλαμβάνεται ως μια τυπική οσφυαλγία - ισχιαλγία, η οποία όμω

ΒΑΔΙΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ. ΔΑΚΤΥΛΟΒΑΜΩΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ?

Είναι αρκετά συχνό να βλέπουμε παιδιά μικρής ηλικίας να περπατούν στις μύτες των ποδιών τους. Σάν μπαλαρίνες. Τα παιδιά αυτά καλούνται δακτυλοβάμωνες (στην αγγλική ορολογία toe walker). Είναι κάτι που πρέπει οι γονείς να ανυσηχούν? ΤΙ ΕΙΝΑΙ  Η βάδιση στις μύτες των ποδιών είναι πολύ συνηθισμένο στα βρέφη που ξεκινούν να περπατούν. Είναι κάτι που συνήθως το αφήνουν πίσω μετά την ηλικία των δύο ετών. Η πλειονότητα των παιδιών που και μετά από αυτήν την ηλικία συνεχίζουν να περπατούν έτσι, το κάνουν από συνήθεια. Αν το παιδί αναπτύσσεται κανονικά, σπάνια η βάδιση αυτή αποτελεί πρόβλημα. ΑΙΤΙΕΣ Τις συντριπτικά περισσότερες φορές, είναι κάτι που κάνει το παιδί από συνήθεια. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη κατάσταση. Βραχύς Αχίλλειος τένοντας Εγκεφαλική Παράλυση Μυική δυστροφία Αυτισμός ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Δέν υπάρχουν. Συχνά το φαινόμενο παρατηρείται μέσα στην οικογένεια ΘΕΡΑΠΕΙΑ Αν το παιδί περπατά από