Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΧΟΝΔΡΟΙΤΙΝΗΣ, ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗΣ, ΠΟΣΙΜΟΥ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ.ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ

Κοινά συμπληρώματα διατροφής στην  αρθρίτιδα: Υπάρχει τελικά ελπίδα πίσω από τη τεράστια διαφημιστική εκστρατεία;

"Πατενταρισμένα συστατικά βοηθούν στην ανακούφιση , και την ανακατασκευή των αρθρώσεων ...".

"Απαλύνει τόν πόνο στις αρθρώσεις και βλέπετε το δέρμα σας επανακτά νεανική εμφάνιση"

«Είναι σαν λάδι για τίς αρθρώσεις, βοηθάει στην βελτίωση της κίνησης στην καθημερινή ζωή"

"Νέα συνταγή θαύμα εξαλείφει ακόμη και το χειρότερο πόνο ... σχεδόν αμέσως!"

Όταν οι ασθενείς ακούνε και διαβάζουν διαφημίσεις όπως αυτές, δεν αποτελεί έκπληξη  ότι εμφανίζονται στο γιατρό με εκτυπώσεις web σελίδων, αποκόματα διαφημίσεων και αφθονία ερωτήσεων. Η επιθυμία να βρεθεί μια θαυματουργή θεραπεία για να ανακούφισει από την μειωμένη κινητικότητα και τον πόνο της αρθρίτιδας είναι φυσιολογική και οδηγεί πολλούς καταναλωτές να αναρωτιούνται αν υπάρχει ένα προϊόν στη αγορά που ο γιατρός τους έχει αγνοήσει. Οι ασθενείς - καταναλωτές είναι πολύ πρόθυμοι να πιστεύουν μαρτυρίες, είτε από έναν αθλητή, μια τηλεπαρουσίαστρια  ή έναν άγνωστο πάσχοντα, και εξίσου απρόθυμος να δεχτεί τα επιστημονικά στοιχεία.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατατάσσει τα συμπληρώματα διατροφής ως υποκατηγορία των «τροφίμων». Έτσι παρέχει στους κατασκευαστές μεγαλύτερη ελευθερία και λιγότερη επίβλεψη από τα προϊόντα στη φαρμακευτική κατηγορία. Αυτό οδηγεί σε αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί το σύνδρομο του αστερίσκου. Αφού ο κατασκευαστής δηλώσει τις φοβερές ιδιότητες του σκευάσματος μπαίνει ένας αστερίσκος.
“Αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν αξιολογηθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Αυτό το προϊόν δεν προορίζεται για τη διάγνωση, τη θεραπεία ή την πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας. "

Παρακάτω παραθέτω μια σειρά τέτοιων ουσιών.
Ο κατάλογος αυτός δεν προορίζεται να είναι all-inclusive ή να παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση.


Η γλυκοζαμίνη



Η γλυκοζαμίνη είναι ένα κύριο συστατικό των χόνδρων, των βλεννογόνων, και του αρθρικού υγρού. Μπορεί να κατασκευαστεί στο εργαστήριο, αλλά στη εμπορική της παραγωγή συχνά έχει παρασκευαστεί από exoskeletons δλδ αστακούς, καβούρια, γαρίδες, και άλλα πλάσματα της θάλασσας. Μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία σκευασμάτων ή άλατων, συνηθέστερα ως θειική γλυκοζαμίνη, αλλά επίσης και ως υδροχλωρική γλυκοζαμίνη και Ν-ακετυλο γλυκοζαμίνη.

Η αποτελεσματικότητα της γλυκοζαμίνης γενικά θεωρείται ότι είναι καλή και υποστηρίζεται από αρκετές μελέτες. Ωστόσο, υπάρχει μικρή έρευνα που συγκρίνει τα αποτελέσματα των διαφόρων αλάτων, γι 'αυτό δεν είναι γνωστό αν είναι εναλλάξιμα μεταξύ τους.

Μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο κλινικών δοκιμών από τον Ιανουάριο 1980 - Μάρτιο 2002 βρέθηκε γλυκοζαμίνη να έχει "πολύ σημαντική αποτελεσματικότητα» για όλα τα αποτελέσματα, (WOMAC). Μια άλλη μελέτη που αναφερεται σε 1.583 ασθενείς με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα γόνατος, που επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, ένα συνδυασμό γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης, σελεκοξίμπη, ή εικονικό φάρμακο επί 24 εβδομάδες. Το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης σε γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, και τον συνδυασμό δεν βρέθηκε να είναι σημαντικά καλύτερο από το placebo, αν και οι ασθενείς με μέτριο έως έντονο πόνο κατά την έναρξη, ανταποκριθήκαν πολύ καλύτερα στο συνδυασμό.



Παρενέργειες.


  • Παρενέργειες όλων των αλάτων γλυκοζαμίνης είναι ήπια γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, παραγωγή αέριων, καούρα, και ναυτία.
  • Η θειική γλυκοσαμίνη έχει συσχετισθεί με υπνηλία και πονοκέφαλο.
  • Οι επιδράσεις της γλυκοζαμίνης νοσηλευτικής ή έγκυες γυναίκες δεν έχουν μελετηθεί αρκετά.
  • Η γλυκοζαμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν και οι μελέτες της γλυκοζαμίνης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη είναι ασαφή, πιστεύεται ότι υψηλότερες δόσεις μπορεί να ωθήσει το πάγκρεας να παράγει λιγότερη ινσουλίνη, έτσι συνιστάται προσοχή.
  • Επειδή η γλυκοζαμίνη γίνεται συχνά από οστρακοειδή και η πηγή του προϊόντος δεν απαιτείται να είναι στην ετικέτα, τα άτομα που είναι αλλεργικά στα θαλασσινά καλό ειναι να προσέχουν.

Χονδροϊτίνη
Όπως η γλυκοζαμίνη έτσι και η χονδροϊτίνη είναι ένα άλλο βασικό συστατικό του χόνδρου. Χονδροϊτίνη μπορεί να κατασκευαστεί συνθετικά, αλλά συνήθως εξάγεται από αγελαδινό χόνδρο και χόνδρο καρχαρία. Πιστεύεται να προωθήσει την παραγωγή του νέου χόνδρου και καθυστερεί την καταστροφή του υφιστάμενου χόνδρου, και έχει επίσης συνδεθεί με βοήθεια στη λίπανση αντλώντας νερό απο παρακείμενους ιστούς μέσα στίς αρθρώσεις.

Οι συμμετέχοντες στίς μελέτες ανέφερουν γενικά μείωση του πόνου και βελτείωση τής κίνησης κατά τη λήψη χονδροϊτίνης, αν και δεν είναι ασυνήθιστο για τους συμμετέχοντες, να λάμβάνουν χονδροϊτίνη σε συνδυασμό με ασπιρίνη ή άλλες συμβατικές θεραπείες της αρθρίτιδας, έτσι ώστε η πραγματική έκταση της αποτελεσματικότητας της χονδροϊτίνης να παραμένει ασαφής. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες φαίνεται να δείχνουν ότι η χονδροϊτίνη πρέπει να λαμβάνεται έως και 4 μήνες πριν τα οφέλη γίνουν εμφανή.
Μια 24-εβδομάδων δοκιμή 279 ασθενών δεν διαπίστωσε καμία σημαντική διαφορά μεταξύ της χονδροϊτίνης και του εικονικού φαρμάκου όσον αφορά πρωταρχικά κριτήρια αποτελεσματικότητας της ουσίας (πόνος στις καθημερινές δραστηριότητες και το δείκτη Lequesne). Το συμπλήρωμα κατέδειξε μικρή αποτελεσματικότητα στη δευτερογενή κριτήρια του πόνου.
Μια μετα-ανάλυση της γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης σε διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, δοκιμή διάρκειας 4 εβδομάδων ή και περισσότερο, που διεξήχθει απο το 1966-1999, έδειξε ότι και τα δύο συμπληρώματα έχουν μέτρια έως καλή αποτελέσματα. Όταν ελήφθησαν υπόψη όμως μόνο οι υψηλής ποιότητας και οι μεγαλύτερες μελέτες, η αποτελεσματικότητα ήταν μειωμένη.

Παρενέργειες Χονδροϊτίνης


Παρενέργειες της χονδροϊτίνης είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν
  • απώλεια μαλλιών και ήσσονος σημασίας γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
  • Τα αποτελέσματα της χονδροϊτίνης για θηλάζουσες ή έγκυες γυναίκες δεν έχουν μελετηθεί αρκετά.
  • Χονδροϊτίνη μπορεί να μειώσει την ικανότητα του αίματος να πήξει, και είναι σκόπιμο να μήν το πάρετε ταυτόχρονα με ασπιρίνη, αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα.

Δεδομένου οτι η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη είναι δύο συστατικά του χόνδρου, μερικές φορές συνδυάζονται σε ένα προϊόν. Η αποτελεσματικότητα αυτών των συνδυασμένων προϊόντων είναι ασαφής, αν και ορισμένοι ασθενείς με μέτριο έως έντονο πόνο μπορεί να εμφανίσουν κάποια οφέλη.

Προϊόντα χονδροϊτίνης μερικές φορές συνδυάζονται με μαγγάνιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή χόνδρου, αλλά είναι τοξικό σε μεγάλες δόσεις. Η αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών έχει θέσει ως αποδεκτό ανώτερο όριο για το μαγγάνιο Στούς ενήλικες τα 11 mg / ημέρα.  Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται να μην υπερβαίνουν αυτό το επίπεδο.

MSM



Methylsulfonylmethane (MSM) έχει συσταθεί ως θεραπεία για μια ποικιλία συνθηκών από οστεοαρθρίτιδα μέχρι στρες και ροχαλητό. Λίγες κλινικές μελέτες εξετάζουν την αποτελεσματικότητα του συμπληρώματος για την οστεοαρθρίτιδα. Οι υποστηριχτές του MSM δηλώνουν ότι το συμπλήρωμα βοηθά στην παροχή του θείου που μπορεί να λείπει σε πολλές δίαιτες, αλλά τα στοιχεία για αυτό είναι ανεπαρκή, στην καλύτερη περίπτωση.

Μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο πιλοτική δοκιμή 50 ασθενών διεξήχθη σε διάστημα 12 εβδομάδων και διαπιστώθηκε ότι το MSM προκάλεσε σημαντικές μειώσεις στον πόνο και τη σωματική δυσλειτουργία στην κλίμακα WOMAC, αλλά αξιοσημείωτες αλλαγές στην δυσκαμψία και τα συνολικά συμπτωμάτα.

Υπάρχει λίγα ή και καθόλου στοιχεία για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της μακροχρόνιας χρήσης του MSM.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα



Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προέρχονται από ψάρια και άλλα θαλασσινά. Έχουν προωθηθεί ως θεραπεία για την αρθρίτιδα, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, και τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.Ένα προϊόν, Omacor®, έχει λάβει την έγκριση του FDA για χρήση στην ελάττωση των τριγλυκεριδίων, αλλά παρά τους ισχυρισμούς, υπάρχει λίγα κλινικά στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι αποτελεσματικά κατά της αρθρίτιδας.

Επειδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από το θαλασσινά, τα άτομα με αλλεργίες στα θαλασσινά πρέπει να τα αποφεύγουν.

Από του στόματος υαλουρονικό οξύ



Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα συστατικό του αρθρικού υγρού και ως εκ τούτου συνήθως ενίεται ως μια θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα. Αρκετοί κατασκευαστές έχουν αρχίσει την παραγωγή μορφών από το στόμα, αλλά κλινικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των από του στόματος υαλουρονικού οξέος στη θεραπεία της αρθρίτιδας δεν υπάρχουν.

Ο χόνδρος καρχαρία

Ο χόνδρος καρχαρία έχει στο παρελθόν διαφημιστεί απο πωλητές ως θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά έχει επίσης προωθείθεί και ως θεραπεία τόσο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα. Η Χονδροϊτίνη μπορεί να προέρχεται από χόνδρο καρχαρία, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η λήψη ενός συμπληρώματος χόνδρου καρχαρία παρέχει παρόμοια οφέλη. Επιπλέον, δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες για να καθοριστεί αν ο χόνδρος καρχαριών έχει οποιαδήποτε σοβαρές ή και μακροπρόθεσμες παρενέργειες.

Περίληψη
  • Ποιότητες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των συμπληρώματων, ακόμα και για τήν γλυκοζαμίνη και την χονδροϊτίνη, είναι δύσκολο να βρεθούν και συχνά είναι αντιφατικές.
  • Από τα κοινά συμπληρώματα, η γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, ή ένας συνδυασμός των δύο φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με βάση τις κλινικές δοκιμές.
  • Η θεϊκή γλυκοζαμίνη φαίνεται να ειναι πιο αποτελεσματική απο την υδροχλωρική γλυκοζαμίνη.
  • Τα προϊόντα με συνδιασμό ίσως έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα.
  • Η δόση τής γλυκοζαμίνης πρέπει να είναι στα 1500mg ημερησίως και τής Χονδροϊτίνης στα 1250mg ημερησίως.  Ένας αριθμός ερευνητών παραμένει επιφυλακτικός ακόμη και για τη σύσταση των προϊόντων αυτών.
  • Το MSM μπορεί να παρέχει κάποια οφέλη, αλλά περισσότερες μελέτες πρέπει να γίνουν ως προς τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά & ασφάλεια του.

Πολλά από τα συμπληρώματα προκαλούν, σε γενικές γραμμές, μόνο μικρές παρενέργειες, οι οποίες, σε συνδυασμό με ανεπίσημα στοιχεία, και μια ποικιλία από θεαματικούς διαφημιστικούς ισχυρισμούς, τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά για τους καταναλωτές. Όσο τα προϊόντα αυτά θεωρούνται ότι δεν έχουν παρενέργειες, οι ασθενείς θα συνεχίσουν να τα πέρνουν παρόλο που δεν υπάρχουν επαρκεί επιστημονικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα τους. Οι γιατροί πρέπει να είναι προσεκτικοί συνιστώντας οποιοδήποτε από τα κοινά συμπληρώματα και να λαμβάνουν πάντοτε υπόψη δοσολογία, αλλεργίες, και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις.
Βιβλιογραφικές Αναφορές.
  1. Letic-Gavrilovic A, Scandurra R, Abe K. Genetic potential of interfacial guided osteogenesis in implant devices. Dent Mater J. Jun 2000;19(2):99-132.
  2. Palin E, Liu H, Webster T. Mimicking the nanofeatures of bone increases bone-forming cell adhesion and proliferation.Nanotechnology. 2005(16):1828-1835.
  3. Murosaki T, Gong JP, Osada Y. [Creation of artificial cartilage by nanotechnology]. Nippon Rinsho. Feb 2006;64(2):206-214.
  4. Tasker LH, Sparey-Taylor GJ, Nokes LD. Applications of Nanotechnology in Orthopaedics. Clin Orthop Relat Res. Jan 11 2007.
  5. Park G, Webster T. A Review of Nanotechnology for the Development of Better Orthopedic Implants. J of Biomed Nanotechnology.
  6. 2005;1:18-29.Clegg DO, Reda DJ, Harris CL, et al: Glucosamine, condroitin sulfate, and the two in combination for painful knee osteoarthritis. NEJM 2006; 354(8): 795-808.
  7. American Academy of Orthopaedic Surgeons: Clinical Practice Guideline for Treatment of Osteoarthritis of the knee. Rosemont, IL; 2008.
  8. Pavelká K, Gatterová J, Olejarová M: Glucosamine sulfate use and delay of progression of knee osteoarthritis: A 3-year, randomized, placebo-controlled, double-blind study. Arch IntMed 2002; 162(18):2113-2123
  9. Reginster JY, Deroisy R, Rovati LC, et al: Long-term effects of glucosamine sulfate on osteoarthritis progression: A randomised, placebo-controlled trial. Lancet 2001; 357 (9252):251-256.
  10. Laverty S, Sandy JD, Celeste C, et al: Synovial fluid levels and serum pharmokinetics in large animal model following treatment with oral glucosamine at clinically relevant doses. Arth & Rheum 2005; 52(1)181-191.
  11. Block JA, Oegema TR, Sandy JD, Plaas A: The effects of oral glucosamine on joint health: Is a change in research approach needed? Osteoarthritis and Cartilage 2010; 18(1):1-5.

Ιστότοποι για ασφαλή ενημέρωση



www.arthritis.org
Το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ιδρυμα για την αρθρίτιδα εκδίδει το περιοδικό Αρθρίτιδα Σήμερα για τους καταναλωτές. Μερικά άρθρα περιοδικού είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την γλυκοζαμίνη και την χονδροϊτίνη είναι διαθέσιμες μέσω του πλαισίου αναζήτησης.

Το Consumer Reports
www.consumerreports.org
Ένωση Καταναλωτών. Ιστοσελίδα αξιολογεί μια σειρά προϊόντων. Το τμήμα Συμπληρώματα περιλαμβάνει έναν κατάλογο «ανέντιμη δωδεκάδα», 12 τα συμπληρώματα που δεν πρέπει ποτέ να ληφθούν.

Drug Digest
www.drugdigest.org
Αυτή η μη εμπορική ιστοσελίδα φιλοξενείται από την Express Scripts, μια κερδοσκοπική εταιρεία.Περιλαμβάνει μια εύχρηστη βάση δεδομένων των τεκμηριωμένων πληροφοριών σχετικά με τα ναρκωτικά, βότανα και συμπληρώματα, όπως γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Εθνικό Κέντρο για τη συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική
http://nccam.nih.gov
Ένα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η NCCAM περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις κλινικές δοκιμές, την ενημέρωση των καταναλωτών, που περιλαμβάνει "Τι λέει η επιστήμη”, και περιλαμβάνει συνδέσεις με άλλες έγκυρες ιστοσελίδες, τα περισσότερα από τα οποία είναι χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Μετά το χειρουργείο τί?

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος ειναι αυξανόμενη σε συχνότητα και η χειρουργική αποκατάσταση συχνά αναπόφευχτη. Πολλές ειναι οι ανησυχίες και προβληματισμοί για μετα το χειρουργείο. Εδώ θα βρείτε απαντήσεις για τα ποιό συχνά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους που είναι να υποβληθούν σε αρθροπλαστική γόνατος. M.I.S. Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Ολική Αρθοπλαστική. Τι πρέπει να ξέρετε για την ζωή σας μετα την αρθροπλαστική γόνατος from Tom Samourkasidis Σχετικά Links: Αμφοτερόπλευρη αρθροπλαστική Γόνατος. Γρήγορη Αποθεραπεία, Μικρότερες επιπτώσεις στην καθημερινότητα.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΙΟΕΙΔΟΥΣ ΜΥΟΣ (PIRIFORMIS SYNDROME). Η αιτία ισχιαλγίας που συχνά διαφεύγει!!!

Σύνδρομο απιοειδούς :  Ερεθισμός - παγίδευση του ισχιακού νεύρου που προκαλείται από τη συμπίεση του νεύρου στον γλουτό από τον  απιοειδή μύ. Τυπικά, ο πόνος του συνδρόμου απιοειδούς αυξάνεται με συστολή του μυός απιοειδούς (κατά την αθλητική δραστηριότητα - τρέξιμο  jogging), παρατεταμένη καθιστική εργασία ή άμεση πίεση που εφαρμόζεται στο μυ. Συχνά είναι αποτέλεσμα κάκωσης του μυός μετά από πτώση ή απευθείας πλήξη. Δέστε το video για καλύτερη κατανόηση τού συνδρόμου:  Από το σύνδρομο πάσχουν συχνά άτομα τα οποία ασχολούνται με αθλήματα δρόμου, ενώ δεν ειναι σπάνιο οι ανατομικές παραλλαγές στην πορεία του ισχιακού νεύρου αλλά και η παρουσία επικουρικού απιοειδούς. Επίσης το σύδρομο εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με προβλήματα στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις ( ιερολαγονίτιδα ), όπως σε αυτούς που πάσχουν απο αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αξονική σπονδυλίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Η πάθηση πολύ συχνά εκλαμβάνεται ως μια τυπική οσφυαλγία - ισχιαλγία, η οποία όμω

ΒΑΔΙΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ. ΔΑΚΤΥΛΟΒΑΜΩΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ?

Είναι αρκετά συχνό να βλέπουμε παιδιά μικρής ηλικίας να περπατούν στις μύτες των ποδιών τους. Σάν μπαλαρίνες. Τα παιδιά αυτά καλούνται δακτυλοβάμωνες (στην αγγλική ορολογία toe walker). Είναι κάτι που πρέπει οι γονείς να ανυσηχούν? ΤΙ ΕΙΝΑΙ  Η βάδιση στις μύτες των ποδιών είναι πολύ συνηθισμένο στα βρέφη που ξεκινούν να περπατούν. Είναι κάτι που συνήθως το αφήνουν πίσω μετά την ηλικία των δύο ετών. Η πλειονότητα των παιδιών που και μετά από αυτήν την ηλικία συνεχίζουν να περπατούν έτσι, το κάνουν από συνήθεια. Αν το παιδί αναπτύσσεται κανονικά, σπάνια η βάδιση αυτή αποτελεί πρόβλημα. ΑΙΤΙΕΣ Τις συντριπτικά περισσότερες φορές, είναι κάτι που κάνει το παιδί από συνήθεια. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη κατάσταση. Βραχύς Αχίλλειος τένοντας Εγκεφαλική Παράλυση Μυική δυστροφία Αυτισμός ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Δέν υπάρχουν. Συχνά το φαινόμενο παρατηρείται μέσα στην οικογένεια ΘΕΡΑΠΕΙΑ Αν το παιδί περπατά από