Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με Πάγο ή χωρίς πάγο; Η αιρετική προσέγγιση.



Για χρόνια, οι αθλητές και οι "πολεμιστές Σαββατοκύριακου" ακολουθούσαν το πρωτόκολλο "R.I.C.E." όπως προτάθηκε αρχικά από τον Dr G. Mirkin πίσω στη δεκαετία του 1970. "R.I.C.E." σημαίνει Rest (ανάπαυση), Ice (Πάγος), Compretion (επίδεση) και Elevation (ανάρτηση, υψηλή θέση).

Είναι αυτό εξακολουθεί να ισχύει;

Θα πρέπει ακόμα να τοποθετούμε πάγο στούς τραυματισμούς;

Η δράση του πάγου βασίζεται στη μείωση της ροής του αίματος σε μια περιοχή. Επομένως μειώνει προσωρινά το οίδημα και τη φλεγμονή που συνοδεύει τους περισσότερους τραυματισμούς - (όταν ο ιστός επανέρχεται σε θερμοκρασία ... η φλεγμονώδης διαδικασία συνεχίζεται). Αλλά στη δεκαετία του 1970 γνωρίζαμε πολύ λίγα πράγματα για τη διαδικασία επούλωσης. Τότε δεν ήταν κατανοητό ότι η φλεγμονή είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό αρχικό συμβάν στη συνολική διαδικασία επούλωσης.

Όταν είστε τραυματισμένοι, τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή διαστέλλονται και αυξάνεται η ποσότητα του αίματος που διοχετεύεται στήν περιοχή. Αυτό προκαλεί τη διόγκωση και τη ζέστη που θα παρατηρήσετε. Η αύξηση στη ροή αίματος φέρνει στην περιοχή πολύ ισχυρές χημικές ουσίες, πρωτεΐνες και κύτταρα. Αυτές οι χημικές ουσίες και τα κύτταρα, ειναι που προκαλούν έναν "καταρράκτη" αντιδράσεων που αναφέρονται από τους γιατρούς ως φλεγμονή. Το πιο σημαντικό, είναι ότι έτσι, με την φλεγμονή ξεκινά η διαδικασία τής επούλωσης. Ναι, η φλεγμονή είναι ένα απαραίτητο μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Οι χημικές ουσίες της φλεγμονής στέλνουν μήνυμα σε άλλα κύτταρα για να έρθουν στην τραυματισμένη περιοχή ... μπορεί επίσης να "ξυπνήσει" τα αδρανή κυττάρα που ήδη διαμένουν στην περιοχή του τραυματισμού. Αυτά τα κύτταρα με τη σειρά τους αρχίζουν να επισκευάζουν το σύνδεσμο, το μυ ή το δέρμα στο σημείο της βλάβης.

Ο πάγος μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση 

Είναι σίγουρα αιρετικό. Ειναι σε αντίθεση με ό, τι έχουμε μάθει να ακούμε στο παρελθόν ... αλλά φαίνεται να είναι αληθινό.

Η πρόσφατη βιβλιογραφία (βλέπε παρακάτω) δείχνει ότι ο πάγος μπορεί να καθυστερήσει ή και να αναστέλλει την φλεγμονή, και να καθυστερήσει επίσης την επούλωση.

Συγκρατήστε... τώρα ξέρουμε πολύ περισσότερα για τον ρόλο της φλεγμονής στην επούλωση. Η θεραπεία απαιτεί πολλές διαφορετικές χημικές ουσίες, πρωτεΐνες και νέα κύτταρα για την αποκατάσταση των ζημιών.  Ο Πάγος οδηγεί σε μείωση της ροής του αίματος, σε μείωση στην ποσότητα των:

ισχυρών  χημικών ουσιών
Πρωτεΐνών που βοηθούν στην αποκατάσταση
Των κυττάρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση
Έτσι, έχετε κατά νου ... κάτι που μειώνει τη φλεγμονή, μπορεί επίσης να είναι η μείωση ευκαιρία σας γρήγορα θεραπεία από έναν τραυματισμό.

Πράγματα πού συνήθως κάνουμε για να περιοριςτεί η φλεγμονή, και επομένως δημιουργούν θέματα με την επούλωση του τραυματιςμού, περιλαμβάνουν:

Πάγος (παγοθεραπεία)
Αντιφλεγμονώδη (ιβουπροφαίνη, Naprosyn, ασπιρίνη, κλπ)
Ενέσεις κορτιζόνης
Στεροειδή


Αλλά ο πάγος με κάνει να νιώθω καλύτερα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ο πάγος σε μια τραυματισμένη περιοχή την κάνει να αισθανθεί καλύτερα. Η χρήση πάγου αμέσως μετά από έναν τραυματισμό και για ώρες μετά ΕΙΝΑΙ αποδεκτή ... αλλά μόνο σε μικρές δόσεις. Πάγος για 5 λεπτά κάθε φορά και στη συνέχεια χωρίς για τουλάχιστον 30 λεπτά για να επιτραπεί η ροή του αίματος για να επιστρέψουν στην περιοχή. Μετά από λίγες ώρες ο πάγος δεν είναι πλέον αποτελεσματικός στη διαχείριση του οιδήματος και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Στο κάτω κάτω της γραφής ... ο στόχος της όλης διαδικασίας επούλωσης είναι να σας φέρει πίσω στο "παιχνίδι".

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Μετά το χειρουργείο τί?

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος ειναι αυξανόμενη σε συχνότητα και η χειρουργική αποκατάσταση συχνά αναπόφευχτη. Πολλές ειναι οι ανησυχίες και προβληματισμοί για μετα το χειρουργείο. Εδώ θα βρείτε απαντήσεις για τα ποιό συχνά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους που είναι να υποβληθούν σε αρθροπλαστική γόνατος. M.I.S. Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Ολική Αρθοπλαστική. Τι πρέπει να ξέρετε για την ζωή σας μετα την αρθροπλαστική γόνατος from Tom Samourkasidis Σχετικά Links: Αμφοτερόπλευρη αρθροπλαστική Γόνατος. Γρήγορη Αποθεραπεία, Μικρότερες επιπτώσεις στην καθημερινότητα.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΙΟΕΙΔΟΥΣ ΜΥΟΣ (PIRIFORMIS SYNDROME). Η αιτία ισχιαλγίας που συχνά διαφεύγει!!!

Σύνδρομο απιοειδούς :  Ερεθισμός - παγίδευση του ισχιακού νεύρου που προκαλείται από τη συμπίεση του νεύρου στον γλουτό από τον  απιοειδή μύ. Τυπικά, ο πόνος του συνδρόμου απιοειδούς αυξάνεται με συστολή του μυός απιοειδούς (κατά την αθλητική δραστηριότητα - τρέξιμο  jogging), παρατεταμένη καθιστική εργασία ή άμεση πίεση που εφαρμόζεται στο μυ. Συχνά είναι αποτέλεσμα κάκωσης του μυός μετά από πτώση ή απευθείας πλήξη. Δέστε το video για καλύτερη κατανόηση τού συνδρόμου:  Από το σύνδρομο πάσχουν συχνά άτομα τα οποία ασχολούνται με αθλήματα δρόμου, ενώ δεν ειναι σπάνιο οι ανατομικές παραλλαγές στην πορεία του ισχιακού νεύρου αλλά και η παρουσία επικουρικού απιοειδούς. Επίσης το σύδρομο εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με προβλήματα στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις ( ιερολαγονίτιδα ), όπως σε αυτούς που πάσχουν απο αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αξονική σπονδυλίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Η πάθηση πολύ συχνά εκλαμβάνεται ως μια τυπική οσφυαλγία - ισχιαλγία, η οποία όμω

ΒΑΔΙΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ. ΔΑΚΤΥΛΟΒΑΜΩΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ?

Είναι αρκετά συχνό να βλέπουμε παιδιά μικρής ηλικίας να περπατούν στις μύτες των ποδιών τους. Σάν μπαλαρίνες. Τα παιδιά αυτά καλούνται δακτυλοβάμωνες (στην αγγλική ορολογία toe walker). Είναι κάτι που πρέπει οι γονείς να ανυσηχούν? ΤΙ ΕΙΝΑΙ  Η βάδιση στις μύτες των ποδιών είναι πολύ συνηθισμένο στα βρέφη που ξεκινούν να περπατούν. Είναι κάτι που συνήθως το αφήνουν πίσω μετά την ηλικία των δύο ετών. Η πλειονότητα των παιδιών που και μετά από αυτήν την ηλικία συνεχίζουν να περπατούν έτσι, το κάνουν από συνήθεια. Αν το παιδί αναπτύσσεται κανονικά, σπάνια η βάδιση αυτή αποτελεί πρόβλημα. ΑΙΤΙΕΣ Τις συντριπτικά περισσότερες φορές, είναι κάτι που κάνει το παιδί από συνήθεια. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη κατάσταση. Βραχύς Αχίλλειος τένοντας Εγκεφαλική Παράλυση Μυική δυστροφία Αυτισμός ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Δέν υπάρχουν. Συχνά το φαινόμενο παρατηρείται μέσα στην οικογένεια ΘΕΡΑΠΕΙΑ Αν το παιδί περπατά από